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Kansas State Board of Technical  

Professions Continuing Education Guidelines 
 

  

 

1. ALL PERSONS LICENSED AS AN ARCHITECT, PROFESSIONAL ENGINEER, PROFESSIONAL LAND 
SURVEYOR, LANDSCAPE ARCHITECT AND PROFESSIONAL GEOLOGIST in the state of Kansas must 
acquire 30 Professional Develop Hours (PDHs) every two years before renewing their license.  All 
licensed technical professionals will be required to document their PDHs by maintaining a list of 
activities and sign a statement that they have met this requirement before renewing.  If the licensee is 
selected for an audit, he/she will be asked to submit proof supporting the required PDHs. 

 
a. See paragraph 20 for a suggested list of typical qualifying PDH activities and paragraph 21 for a 

list of non-qualifying activities. 
b. Dual License Requirement: Licensees in more than one profession are required to acquire 20 

PDHs for each profession, every two years before renewal. 
c. Professional Surveyors shall complete two (2) PDHs on the Kansas Minimum Standards, as 

adopted by K.A.R. 66-12-1, in each two-year renewal period. 
 

2. PURPOSE of the Continuing Education requirement is to reinforce the need for lifelong learning in 
order to stay current with changing technology, equipment, procedures, processes, tools and 
established standards.  Qualifying activities must have a clear purpose and objective which will 
maintain, improve or expand the skills and knowledge relevant to the practice of a technical profession 
and necessary to safeguard health, safety, property and welfare.  The licensee is given flexibility in 
selecting among a broad range of subjects that are intended to strengthen or maintain competency in 
technical, managerial (business) or ethical fields.  Licensees are encouraged to select meaningful 
activities which will be of benefit in the pursuit of their chosen field.  See paragraph 20 for a suggested 
list of typical qualifying PDH activities and paragraph 21 for a list of non-qualifying activities. 

 

3. PROFESSIONAL DEVELOPMENT HOUR (PDH) is defined as one nominal contact hour of instruction or 
presentation.   
 

a. Seminar example: the maximum PDH for a seminar that starts at 8 a.m. and ends at 5 p.m. with 
an hour lunch is eight (8) PDHs.  Short breaks are permissible as long as a minimum of 50 
minutes of presentation/participation per hour is undertaken.  If there are no breaks, or there 
are breaks of less than 10 minutes per hour, no additional time may be claimed.  Seminar 
presenters may attempt to take the number of elapsed minutes (such as 8 hours times 60 
minutes) and then divide by 50 to arrive at the PDH for which the seminar is advertised.  This 
would result in over nine PDHs in an eight-hour period which is not permitted.  PDHs cannot 
exceed the actual contact clock hours. 

 
4. ROUND off PDHs to the nearest half-hour.  No activity under a quarter-hour will be accepted for 

credit.  For example, a qualifying activity of 30 to 49 minutes would be reported as 0.5 PDH and an 
activity of 50 to 60 minutes would be reported as 1.0 PDH. 

 



 

 

5. CARRY OVER HOURS If you have over 30 qualifying PDHs in your last renewal, a maximum of 15 
qualifying PDHs may be forwarded to the subsequent renewal period.  If a licensee claims carry over 
PDHs from the prior reporting period, the Continuing Education Audit Report Form and all attendance 
verification records for the prior period must also be submitted. 

 
6. RECORD KEEPING is the responsibility of the licensee.  The required records must be maintained for a 

minimum of four years for auditing purposes.  Examples of records required include, but are not 
limited to: 

 
1. Continuing Education Audit Report Form; and, 
2. Attendance verification records in the form of documentation which includes completion 

certificates, AIA transcript(s), NCEES CPC report(s), signed attendance receipts, a copy of a 
listing of all attendees signed by a person in responsible charge of the activity or other 
documentation verifying attendance and PDHs credits earned.  If audited, submission of specific 
information on each activity is required.  Simply stating “attending education activities at ABC 
Company” is not acceptable. 

 
7. SEMESTER HOUR CREDIT FOR COLLEGE COURSES – To qualify for this credit, a course must meet 

regularly and participants tested with a passing grade required.  The course must deal with 
technical/design subjects or business practice, as listed under paragraph 20. One credit semester hour 
is converted to 15 PDHs or if on a quarterly credit system, 7.5 PDHs per credit quarterly hour. 

 

8. SHORT COURSES/SEMINARS INTERACTIVE ACTIVITIES – Active participation and successful completion 
of short courses or seminars dealing with technical/design subjects sponsored by colleges or 
universities; technical presentations on subjects which are held in conjunction with conventions or at 
seminars related to materials use and function; short courses or seminars relating to business practice 
or new technology and offered by colleges, universities, professional organizations or system suppliers.  
(One (1) PDH credit for each contact hour.) 

 
9. PROFESSIONAL SERVICE to the public that draws upon the licensees’ professional expertise on boards 

or commissions. (A maximum of two (2) PDHs per organization per year.) 
 

10. TEACHING CREDITS – Three (3) units are allowed for preparing for each class hour spent teaching 
technical/design courses or seminars.  Credit is allowed for the first occurrence of teaching a course or 
seminar per two (2) year renewal period.  College or university faculty may not claim credit for 
teaching regular curriculum courses. 

 
11. PUBLISHED PAPERS, ARTICLES OR BOOKS – Five (5) PDHs may be claimed for technical/design 

research which is published or formally presented in a circulated technical journal or trade magazine.  
Credit cannot be claimed until that article or paper is actually published.  10 PDHs may be claimed for 
each published book. (Maximum of ten (10) PDHs per two-year renewal period.) 

 
12. ACTIVE PARTICIPATION IN PROFESSIONAL AND TECHNICAL SOCIETIES includes all technical and 

professional societies, but does not include civic or trade organizations.  PDHs are awarded only for 
those portions of the meeting that meet the requirements of K.A.R. 66-14.  Licensees serving as an 
officer or member of a committee in a technical society or organization shall earn a maximum of two 
(2) PDHs annually per organization.  Licensees serving as a mentor or sponsor for NCARB’s 



 

 

Architectural Experience Program (AXP) shall earn a maximum of two (2) PDHs annually.  PDH credits 
are not earned until the end of each year of service is completed. 

 
13. PRE-APPROVAL OF PDH ACTIVITIES:  The Board does not pre-approve courses or activities with the 

exception of courses or activities related to Kansas Minimum Standards for Boundary Surveys and/or 
Mortgage Title Inspections and can only distribute information on what is and is not acceptable.  With 
the broad range of opportunities to earn PDHs, it is up to the licensee to determine whether the 
activity qualifies under this Board’s requirements.  For example, programs presented on topics that are 
not relevant to your profession should not be claimed for PDH credit.  The Board has final approval of 
PDH credit. 

 
14. AUDITS will be randomly conducted each two-year renewal period to insure compliance with the 

Board’s requirements.  If selected for audit, you will be contacted to provide necessary documentation.  
Your records must be maintained for a period of four (4) years and copies must be furnished, upon 
request, to the Board for audit verification purposes.  If, in its review, the Board finds that a PDH 
claimed is not acceptable, the Board shall inform the licensee of the criteria that has not been adhered 
to and he/she will have 120 days from the date of notification in which to substantiate the original 
claim or to earn other credits to meet the minimum requirements. 

 
15. EXEMPTIONS are provided for licensees who have been licensed for less than twelve (12) months; 

licensees serving honorably on full-time active duty in the armed forces of the United States; and, for 
those licensees who attest in the required renewal that for not less than twenty-one (21) months of 
the preceding two (2) year period of licensure, the licensee is a government employee working as a 
technical professional and assigned to duty outside the United States.  If you are exempt, you must 
complete the renewal form, submit the renewal fee, and attach supporting documentation for the 
exemption. 

 
16. RENEWAL PERIOD – Renewals are biennial.  Each licensee whose last name begins with one of the 

letters A through L shall renew the license in even-numbered years.  Each licensee whose last name 
begins with one of the letters M through Z shall renew the license in odd-numbered years.  A written 
notice will be issued by the board to each licensee during the appropriate renewal year, and not later 
than 30 days before the following expiration dates: 

 
 (1) architects, June 30  
 (2) landscape architects, December 31  
 (3) professional engineers, April 30  
 (4) professional geologists, June 30               
 (5) professional surveyors, March 31  
 

To renew, the licensee must have obtained 30 qualifying PDHs within the two years immediately 
preceding the renewal date.  For a renewal to be processed, the licensee must either certify that he or 
she has completed the required PDHs or elect to place their license in an INACTIVE status.  Failure to 
do either will result in the automatic expiration of the license. 

 
17. INACTIVE STATUS – Please note that at the time of renewal, you will have the option of placing your 

license in an inactive status.  You do not have to show completion of any PDHs but you must submit 
the renewal fee and your renewal form prior to the deadline. 



 

 

 
18. REINSTATEMENT FROM INACTIVE STATUS AND CONTINUING EDUCATION REQUIREMENTS: If a 

license is cancelled, a Reinstatement Application must be completed and the applicant must submit 
proof of 30 qualifying PDHs earned in the previous 2 years from the date of the application for Board 
review.  

 
19. EXPIRATION – Failure to renew shall automatically cause the license to expire and be void.  The holder 

of the expired license or certificate shall have no rights or privileges under such license, but may within 
the discretion of the Board, be relicensed under the licensee’s original license number providing the 
individual pays the required fee and satisfies the Board of their proficiency. 

 
20. TYPICAL QUALIFYING CONTINUING EDUCATION ACTIVITIES 

 
a. Contact hours in attendance at short courses, seminars, tutorials, workshops, correspondence 

courses, video courses, webinars or in-house corporate sponsored educational programs or training 
which relates to the practice of a technical/design professional. Correspondence courses must 
show evidence of achievement with a final graded test.  Acceptable verification:  signed completion 
certificates, sign-in sheets, conference programs.  Attendee lists without signatures, receipts 
and/or emails verifying registration for an event will NOT be accepted as verification of 
attendance. 

b. Attending technical or professional society meetings when a topic related to the licensee’s 
professional practice is presented as a principal part of the program.  Acceptable verification:  
meeting minutes showing attendance and topics of discussion and duration. 

c. Class preparation for post-secondary teaching of design/technical courses for the first time only.   
Acceptable verification: a catalog offering that contains your name as the instructor; if that is 
unavailable, provide a letter from the employing agency. 

d. Preparing and conducting presentations at conferences and similar events sponsored by 
professional organizations for the first time only. (Maximum of three (3) PDHs per one contact hour 
course or seminar).  Acceptable verification:  conference programs with your name or a letter from 
the employing agency. 

e. Computer software instructional courses which directly relate to the licensee’s technical 
profession.  Acceptable verification: signed completion certificate. 

f. Management or ethical courses which directly relate to the technical/design profession.  
Acceptable verification:  signed completion certificates, sign-in sheets. 

g. Educational tours of technically significant projects where the tour is conducted by a qualified 
sponsor such as a college, university or professional organization.  Acceptable verification: 
certificate of attendance or participation with your name or AIA transcript. 

h. Serving as a mentor or sponsor for the Architectural Experience Program (AXP) of NCARB. 
(Maximum of two (2) PDHs annually).  Acceptable verification: NCARB forms that show fulfilment of 
responsibility as a mentor or supervisor. 

i. Professional service to the public that draws upon the licensee’s professional expertise on boards 
or commissions, such as: serving on planning commissions, park boards, building code advisory 
boards, urban renewal boards, code study committees, city council, county commissions or state 
boards.  (Maximum of two (2) PDHs annually per organization).  Acceptable verification: meeting 
minutes showing attendance or official document showing leadership role or committee 
membership. 

https://ksbtp.ks.gov/docs/default-source/default-document-library/reinstate-1015.pdf?sfvrsn=2


 

 

j. Self-study courses sponsored by the National Council of Architectural Registration Boards, AIA or 
similar organizations.  Acceptable verification:  signed completion certificate or AIA transcripts. 

 
NOTE: event announcements, emails confirming event registration, payment verifications (receipts), 
“accepted” calendar invites and “my internal learning” logs without accompanying certificates are NOT 
considered acceptable documentation. 

 
21. TYPICAL NON-QUALIFYING ACTIVITIES 

 
a. Regular employment 
b. Real Estate licensing courses 
c. CPR/First Aid courses 
d. Personal, estate or financial planning 
e. Non-technical computer software courses 
f. Personal self-improvement 
g. Service club meetings or activities 
h. Equipment demonstrations or trade show displays 
i. Topics not relevant to licensee’s profession 
j. Enrollment without attendance at courses, seminars, etc. 
k. Repetitive attendance or teaching of the same course 
l. Attending committee meetings or general business meetings of any organization 
m. Conversational language courses for personal use 
n. Tours of site development, buildings, structures, schools, museums and such unless there is a clear 

objective to maintain and strengthen competency in the technical aspects of the technical/design 
profession. 

 
 


